Tájékoztatás ISO-ról

ISO előírás kapcsán az alábbiakról szeretnénk tájékoztatni benneteket.

Dr. Havelda Miklós egyesületünk jogásza beszélt az rendeletmódosítás kidolgozójával, aki megnyugtatásunkra az alábbiakat mondta.

 

A különböző jogtárakban jelen pillanatban az un. rendeletszöveg található, s a 2017. január 1. napján hatályos szöveget tartalmazza. Ez még nem tartalmazza a jelenleg folyamatban lévő módosításokat!! Ez azonban nem jelenti azt, hogy ez a szöveg nem fog módosulni, s egyesületünk hónapok óta jelentős munkát végez, hogy ez megváltozzon.

 

Az ABAKE célja az,hogy az alkatrész orientált kisméretű autóbontók ne kerüljenek az ISO előírása alá.. Csak abban az esetben kelljen bevezetniük, ha gazdaságilag megengedhetik maguknak.

A másik egyesületből halhattátok egy konferencián ti is ezt, de  ott is mi mondtuk el, mivel meghívtak minket. Előtte tudták ők is meg,hogy az ABAKE tett már lépéseket annak érdekében, hogy a szakma ne szenvedjen ismét plusz kiadásokat. Azon a konferencián, ahol az ABAKE és a GOE is részt vett, az FM jelenlévő embere is elismerte, hogy a kezdeményezés az ABAKE-től jött. A GOE az ISO bevezetésének módosítását nem kezdeményezte!  Tudomásunk sincs róla,hogy akármilyen lépést tettek volna, vagy támogattak volna olyan könnyítést, amely előnyösen érintheti a szakma valamennyi résztvevőjét. Semmilyen  kezdeményezése eddig sem volt,és olyan legfőképpen nem,hogy az könnyítse a szakmabeliek helyzetét.

 

Az FM felelős munkatársa azt mondta, hogy minden hivatalos fórumon és minisztériumokban eddig átment a javaslatunk, kivéve az IM-ot. Ott is csak a megfogalmazás volt a probléma, valami jogszabály helyesbítést várnak a jogászoktól,hogy értelmezhető legyen mit takar a „gazdaságilag megengedheti a vállalkozás”. Ezt a mondatot kell szakmailag alátámasztani.

1-2 héten belül a módosítás ismét államtitkári értekezletre kerül, ahol döntés fog születni és tájékoztatunk erről mindenkit.

 

Azt is el kell mondani, ha esetleg nem sikerül ezt a módosítást elfogadtatni, ez nem azt jelenti, hogy január 1-től mindenkinek rendelkezni kell ISO val. A jogszabály hatályba lépése után kell csak megkezdeni a kialakítást és a szerződéskötést. Senkit nem büntethetnek januárban azért, mert nincs meg az ISO.

 

ABAKE Elnöksége