IPA

Közeleg a helyi iparűzési adó bevallásának és befizetésének határideje, a vállalkozásoknak érdemes figyelniük arra, hogy idén utoljára lehet élni a 2018-ra még érvényesíthető, a foglalkoztatás növeléséhez kapcsolódó adóalap-mentességgel.

A hipa megosztásánál pedig a telephelyek, székhelyek közötti adómegosztást kell pontosan megtervezni. A helyi iparűzési adó számításához és befizetéséhez kapcsolódó tudnivalókra hívja fel a figyelmet az Vizer József, az RSM Hungary adóigazgatója legfrissebb blogbejegyzésében.

más határidőket szabnak meg az időszakos elszámolású ügyleteknél

Kép: Pixabay

„A 2019. május 31-ig befizetendő helyi iparűzési adó ugyan legfeljebb 2 százalékos mértékű, de relatív alacsony volta ellenére az adóalapjaakár jelentősen magasabb is lehet a társasági adó alapjánál a cég adottságaitól függően. Amennyiben a vállalkozás székhelye és telephelye(i) több önkormányzathoz tartoznak, akkor a hipa megosztott bevallására és megfizetésére kell odafigyelni az adóbírságok elkerülése érdekében.

A vonatkozó jogszabály röviden határozza meg az adóalap számítását, de alkalmazása a gyakorlati életben bonyolult lehet a speciális szabályok, csökkentő tételek, közvetített szolgáltatások, alvállalkozói teljesítések pontos beazonosítása miatt. 

A foglalkoztatás növeléséhez kapcsolódó adóalap-mentesség a helyi iparűzési adó egyik sokakat érintő kedvezménye, mely utoljára a 2018. évre érvényesíthető, 2019-től kikerül a rendszerből.

Ezen adóalap-mentesség lényege, hogy az állandó jellegű iparűzési tevékenység utáni adóalap csökkenthető az éves átlagos statisztikai állományi létszám növekedésével összhangban. Az év/éves összevetésben megjelenő átlagos létszámbővülést a szabályozás fejenként 1 millió forintosNem kell igazolás az export adómentességéhezAz Európai Unió Bírósága ítéletében megerősítette, hogy exportértékesítés esetén az adómentességnek nem feltétele a kiviteli vámeljárás lefolytatása – hívta fel a figyelmet a BDO Legal Jókay Ügyvédi Iroda.

összeggel honorálja. Azonban itt is vannak kivételek, nem vehető igénybe az adóalap-mentesség például, ha a létszámbővítés állami támogatás igénybevételével jött létre!

A vállalkozások adóalapjukat a tevékenységük sajátosságaira leginkább jellemző módon három metódus szerint oszthatják megaz önkormányzatok között: a személyi jellegű ráfordításukkal, vagy az eszközértékükkel arányosan, illetve az ezek kombinációját jelentő komplex módszerrel. Amennyiben az előző teljes adóévben a cég adóalapja meghaladta a 100 millió forintot, akkor kizárólag a komplex megosztási módszert alkalmazhatja. 

További fontos megkötés, hogy olyan megosztási módszert nem lehet alkalmazni, amely a székhely vagy valamely telephely szerinti település esetén 0 forint települési adóalapot eredményezne.